ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I MIELONEGO MIĘSA

Będąc małą dziewczynką uwielbiałam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Oto jedna z moich ulubionych, która zawsze najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowej  surówki i szklanką soku warzywnego.

Składniki:

  • 300g mielonego mięsa (może być wieprzowo-drobiowe)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 jaja
  • Sól & pieprz 
  • 300g dużych pieczarek
  • 3 cebule
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • Oliwa do wysmarowania formy 
  • Szklanka śmietany
  • Szklanka utartego żółtego sera
  • 2 łyżki bułki tartej bułki
  • Wiórki zmrożonego masła
  • Natka pietruszki do udekorowania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
  2. Pieczarki kroimy w cienkie paski, cebule w piórka. Wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 5 minut. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
  3. Mięso łączymy z keczupem, jajkiem, przyprawami, wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowane mielone mięso wrzucamy na patelnię. Obsmażamy ok. 10 minut na małym ogniu. Mięso powinno sie delikatnie podsmarzyć i uzyskać złocisty kolor.
  4. Naczynie do zapiekania obficie smarujemy oliwą, na spodzie rozkładamy połowę ziemniaków, na nich warstwę cebuli i pieczarek,  mięso i, na wierzchu pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę oprószamy przyprawami.
  5. Ułożone produkty zalewamy śmietaną lekko spienioną z jajkiem i utartym serem, wierzch posypujemy bułką tartą i wiórkami masła.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy 50 minut w temperaturze 180-200 C. Podajemy, gdy wierzch jest zarumieniony, a boki potrawy lekko odstają od formy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s