ZAPIEKANKA Z GNOCCHI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Dziś ciąg dalszy zapiekankowej story. Tym razem moja własna koncepcja zapiekaniki w włoskim stylu z moimi ukochanymi gnocchami (czy jak kto woli kopytkami), serem mascarpone, szynką parmeńska i oliwkami. 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, przepołowiona i pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka przyprawy tarragon
  • 1 puszka pomidorów, odcedzonych
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżeczki sosu z suszonych pomidorów
  • 325g gnocchi
  • 125g startego sera
  • 50g ziaren sezamu
  • 75g szynki parmeńskiej
  • 10 zieonych oliwek
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmarz cebule oraz czosnek na małym ogniu. Dodaj tarragon.
  2. Do wysokiego naczynia włóż ser mascarpone, odcedzone z soku pomidory, sos z suszonych pomidorów i wszystko razem zmiksuj. Wlej miksture na patelnię, przypraw solą oraz pieprzem i mieszając doprowadź do wrzenia.
  3. W miedzy czasie zagotuj w rondlu wodę, dodaj pozostałą cześć oliwy, sól i ugotuj gnocchi. Odcedź i włóz do żaroodpornego naczynia. Na powierzchni gnocchi rozprowadź sos. Wszystko posyp serem i sezamem.
  4. Następnie zaaranżuj szynkę parmeńska a nastepnie oliwki i wszystko jeszcze raz posyp serem i sezamem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp odrobiną tarragonu.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C przez ok. 20-25 minut.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s