CIASTKO Z MALINAMI I KREMEM

To kalsyczne ciastko jest smaczną kombinacją delikatnego ciasta francuskiego i słodkiego kremu budyniowego. Sezon na maliny wlasnie się zaczyna a w przypadku braku malin zawsze można zastąpić je innymi owocami. A potem już tylko pozostaje nam delektować się pysznym ciastkiem z popołudniową kawą.

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 6 żółtek
  • 65g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 30 ml likieru wiśniowego
  • 450g malin
  • Cukier puder do opruszenia ciastek

Sposób przygotowania:

  1. Z arkuszy ciasta francuskiego wytnij 12 okrągłych placuszków i umieść na blasze. Ponakłuwaj kółka kilka razy widelcem a nastepnie odstaw do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
  2. Piecz ciasto przez 15-20 minut, aż się zarumieni a następnie odstaw do wystygnięcia.
  3. Zółtka i cukier umieść w misce i miksuj przez 2 minuty, dodaj mąki i wymieszaj wszystkie składniki. Na małym ogniu zagotuj mleko, wlej do mikstury z jaj, wymieszaj dokładnie. Z powrotem wszystko wlej do garnka i gotuj przez 2 minuty, nieustannie mieszając.
  4. Zdejmij rondel z ognia i na sam koniec dodaj likieru, wymieszaj. Przełóż krem z garnka do miski i przykryj  dokładnie folia. Zapobiegamy w ten sposób utworzeniu się “korzuszka-skrórki” na powierzchni kremu. Odstaw na bok.
  5. Upieczone kółka, które po wyjęciu z piekarnika wygladaja jak kule kroimy w zdłóż na pół. Nakładamy na dolną część trochę kremu. Na kremie układamy maliny a na górę nakładamy drugą połówkę ciasta.
  6. Ponownie ciasto smarujemy kremem i układamy maliny. Na górę nakladamy trzecią połówkę i na sam koniec posypujemy cukrem pudrem.

Bon Appétit!

One thought on “CIASTKO Z MALINAMI I KREMEM

  1. Pingback: CIASTKA FRANCUSKIE Z ANANASEM « 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s