QUICHE LORRAINE

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z kruchego ciasta i nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw. 

Tradycyjny Quiche Lorraine na cieńkim kruchym cieście, z kremowym nadzieniem i smażonym boczkiem rozpływa sie w ustach i smakuje równie dobrze i na ciepło jak i na zimno. 

Składniki:

Na spód:

  • 175g mąki, przesianej przez sito
  • Szczypta soli
  • 115g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
Na nadzienie:
  • 300g boczku wędzonego
  • 200g startego żółtego sera
  • 300 ml śmietany kremowki 30%
  • 3 jaja + 2 żółtka
  • 25g masła
  • Szczypta gałki muszatołowej
  • Sól & pieprz
  • Pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować spód, umieść mąkę, sól, masło i żółtka w misce i dokładnie połącz wszystkie składniki. Uformuj kulkę i odstaw na bok na 20 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto na posypanej delikatnie mąką gładkiej powierzchni i umieść w 20 cm formie dokładnie pokrywajac brzegi. Delikatnie dociśnij ciasto przy brzegach i usuń kawałki wystające ponad formę. Odstaw do lodówki do schłodzenia na 20 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200◦C.
  4. W między czasie pokrój boczek na kawałeczki i obsmaż na patelni. Przełóż na papierowy ręcznik aby aby pozbyć sie nadmiaru tłuszczu. Boczek i starty żółty ser rozłóż równomiernie na spodzie ciasta.
  5. Użyj miksera aby połączyć śmietanę, jajka, żółtka i posiekany drobno szczypiorek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksturą zalej boczek i ser.
  6. Piecz przez 15 minut a potem zmniejsz temperaturę do 180◦C i piecz przez kolejne 20 minut. Kiedy nadzieje się wziesie i zarumieni wyjmij quiche z piekarnika. Oprusz drobno posiekanym masłem i odczekaj 5 minut aby ciasto delikatnie przestygło, co znacznie ułatwi krojenie. 
Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s