CIASTO CZEKOLADOWE W MAŚLANYM KREMIE, CZYLI PIERWSZE URODZINY BLOGA!!!

Wow:) To niewiarygodne, że minął już rok odkąd zamieściłyśmy pierwszy wpis na naszym blogu. 

Niesamowite jest również to, że od tego czasu umieszczanie wpisów, wymyślanie przepisów i oczywiście fotografowanie naszej pracy, stało się nieodłączną częścią naszego życia…

Fakt, iż odwiedzacie nas i z miesiąca na miesiąc, obserwujemy coraz więcej odsłon 2dietornot 2diet, dodaje nam skrzydeł. Dziękujemy wszystkim odwiedzającym i śledzącym nasze amatorskie poczynania i zapraszamy do spróbowania naszego ciasta. Zapewniamy, że nie tylko wspaniale wygląda ale i smakuje wyśmienicie🙂

Składniki na ciasto:

  • 55 gram kakao
  • 200 ml wrzątku
  • 125 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram miękkiego masła
  • 200 gram jasnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 175 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki do kremu i dekoracji:
  • 100 gram miękkiego masła
  • 150 gram cukru pudru
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • wisienki koktajlowe do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Wsyp kakao do miski, zalej je wrzątkiem i dokłanie wymieszaj.
  2. Dodaj czekoladę i mieszaj do momentu jej rozpuszczenia.
  3. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Do wysokiego naczynia wrzuć masło, cukier i jajko.
  5. Wszystko dokładnie zmiksuj.
  6. Dodaj mąkę, sodę oraz aromat i miksuj do momentu aż składniki połącza się ze sobą.
  7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 160 stopni C i przygotuj żaroodporną miskę, w której bęziesz piec muffinkę (jeżeli masz jakieś inne naczynie lub blaszkę, która będzie kształtem przypominać babeczkę, możesz oczywiście go użyć).
  8. Wysmaruj naczynie do pieczenia tłuszczem.
  9. Połącz masę czekoladową z ciastem i dokładnie zmiksuj ze sobą.
  10. Wlej do naczynia, w którym zamierzasz je piec i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 1 godzinę.
  11. Gdy ciasto będzie gotowe ostudź je, wyjmij z formy i zabierz się za przygotowywanie kremu.
  12. Masło umieść w misce i miksuj aż uzyskasz jednolita masę.
  13. Dodaj cukier puder i miksuj do momentu połączenia składników.
  14. Na koniec dołóż sok  oraz skórkę cytrynową i  ponownie miksuj do uzykasnia kremowej konsystencji.
  15. Udekoruj ciasto jak najpiękniej potrafisz…
 Dobra rada:
Gdy bedziesz robić krem użyj jak największej miski do jego miksowania. Wtedy unikniesz tego….;) Lol

One thought on “CIASTO CZEKOLADOWE W MAŚLANYM KREMIE, CZYLI PIERWSZE URODZINY BLOGA!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s