MINI ROLADKI Z CZERWONYM PESTO

Kolejna propozycja przekaski z ciasta francuskiego z przesmaczny czerwonym pesto. Sos jest lekko kwaskowaty w smaku i bardzo aromatyczny. Wspaniale czuć w nim przepyszne suszone pomidory, wspaniałą oliwę, orzeszki piniowe i czosnek, który nie przeszkadza całości.

Przekaske można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajo
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 młode cebulki
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Na czerwone pesto:

  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych
  • garść liści bazylii
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na czerwone pesto wrzuc do blendera i dokładnie zmiksuj.
  2. Cebulki i czosnek porkoj drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmażamy cebulkę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj pesto i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw na bok do wystygnięcia.
  3. Ciasto francuskie przetnij wzdłóż na pół. Na cieście, wzdłóż dłuższego boku, rozprowadz zimne pesto. Ciasto zwijn w rulon jak roladę i pokroj na 2 cm kawałki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200◦C.
  5. Roladki ukłóż na blasze, w centrmetrowym odstaępie do siebie, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami słonecznika.
  6. Piecz ok. 15 – 20 min lub do momentu, aż ciasto zazłoci się.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s