FASZEROWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pyszny pomysł na lekki i dietetyczny obiad. Zarówno pierś, jak i warzywa sa pieczone z minimalna ilościa tłuszczu. Smacznie i zdrowo, czyli tak jak lubimy najbardziej🙂

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kawałek mozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól & pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ok 500 gram zielonej fasolki szparagowej
  • ok 300 gram pieczarek
  • vegeta
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i obierz z szypułek.
  2. Ugotuj ja najlepiej na parze.
  3. W międzyczasie umyj pieczarki oraz pokrój je w plasterki.
  4. Naczynie żaroodpornym, w którym bedziesz zapiekać warzywa wysmaruj oliwa. 
  5. Włóż do niego fasolkę wymieszana z pieczarami, wszystko posyp vegeta i odstaw na bok.
  6. Piersi z kurczaka umyj i wytnij w ich srodku tzw. kieszonki, w których umieścisz farsz.
  7. Przypraw sola i pieprzem oraz natrzyj ziołami prowansalskimi.
  8. Do uprzednio wycietych kieszonek włóż po plasterku mozzarelli oraz pokrojone oliwki.
  9. Zamknij za pomoca wykałaczek (jak na zdjęciu).
  10. Piersi ułóż na wysmarowanej oliwa blasze, przykryj je folia aluminiowa.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Warzywa i mięso piecz jednocześnie, mięso na górnej półce, przez 30 min.
  13. Po tym czasie zdejmij folię aluminiowa, a warzywa przemieszaj.
  14. Wstaw na kolejne 10-15 min, do momentu aż kurczak będzie rumiany.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s