RISOTTO PO POLSKU

Każdy z nas ma kilka takich dań, ktore przywołuja smak i zapach dzieciństwa. To danie w moim rodzinnym domu mama przygotowywała kiedy miała już dość stania przy garach, gdyż przygotowuje się je wręcz ekspresowo. W dodatku męska część mojej rodzinki, która do tej pory lubuje się w obiadach typu: kawał mięcha i kartofle, także zajadała się ze smakiem i wielki gar z rosotto znikał w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 1 słoik mieszanki warzywnej: groszek, marchewka, kukurydza
  • 1 łyżka oleju
  • 150g kiełbasy zwyczajnej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kiełbaskę pokrój w kosteczkę i obsmarz na odrobinie oleju. Kiełbasa powinna lekko się zarumienić.
  2. Ugotowany ryż przełóż do garnka. Odlej zalewę z mieszanki warzywnej a warzywa wrzuć do garnka z ryżem. Następnie dodaj kiełbaskę, ketchup, przecier pomidorowy, przypraw pieprzem i sola i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Zostaw na małym ogniu 5 minut. Serwuj na goraco.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s