MIZERIA

Dziś w menu dawno zapomniana wiosenno-letnia mizeria, która zajadałam się jako mała dziewczynka. 

Niedawno wykonałam telefon do mamy aby przekazała mi sekret tego wspaniałego smaku mego dzieciństwa. I oto przygotowalam swoja wersję, prawie tak doskonała jak mizeria mojej mamy.

Zapraszamy do degustacji.

Składniki:

  • 6 średnich świeżych ogórków
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Odrobina mleka (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczku koperku
  • Sól & pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obierz ze skórki. Pokrój w cieniutkie plasterki. Posyp sola i odstaw na bok na 15 minut aby zmiękły i puściły sok.
  2. Koperek drobno posiekaj.
  3. Do ogórków dodaj opakowanie śmietany, szczyptę pieprzu, połowę koperku. Wszystko wymieszaj. Jeśli mizeria jest zbyt gęsta dodaj odrobinę mleka.
  4. Gotowa mizerię posyp reszta koperku. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s