CALZONE

Calzone jest daniem rodem z Neapolu. Calzone w tłumaczeniu na język polski znaczy ‘nogawka spodni’. Pizza została tak nazwana, gdyż przypominała nogawki pufiastych spodni noszonych przez Neapolitańskich żołnierzy w 18 i 19 wieku. W dzisiejszych czasach calzone jest okragłe a to tradycyjne miało kształt prostokatny z nadzieniem ułożonym po środku.

 

Składniki:

  • 350g ricotty
  • 175g pokrojonej w kosteczkę szynki
  • 6 średnich pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w koszteczkę
  • 8 liści bazyli, poszarpanych na kawałeczki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • Sól & pieprz
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na pizze wg. przepisu, zamieszczonego tutaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 250◦C przynajmniej 20 minut przed wstawieniem Calzone do piekarnika. Pozdziel ciasto na 4 mniejsze części.
  3. Rozwałkuj każda część próbujac uformować koło
  4. W dużej misce połacz wszystkie składniki na nadzienie. Przypraw pieprzem i sola.
  5. Podziel nadzienie na 4 części i umieść na połowie okręgu ciasta w odstępie 2 cm od krawędzi. Przykryj nadzienie druga częścia ciasta i sklej przyciskajac palcami jakbyś kleił pieroga.
  6. Umieść Calzone na posmarowanej delikatnie tłuszczem blasze. Calzone także posmaruj cieńka warstwa oliwy i umieść w dobrze rozgrzanym piekarniku na 15-20 minut aż ciasto się zarumieni na złoto i wzniesie się.

Bon Appétit!

One thought on “CALZONE

  1. Pingback: CISTO NA PIZZE « 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s