ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY Z PANCETTĄ

Jesień nadchodzi wilkimi krokami dlatego dziśna obiad zupa z soczewicy z dodatkiem pancetty…

Pancettę możecie z powodzeniem zastapić zwykłym polskim boczkiem. Niezależnie, który z tych składników zdecydujecie się zastosować, zapewniamy będzie pyyysznie!!!

Składniki:

  • ok 8 – 10 plasterków pancetty (100-120 gram)
  • 400 gram zielonej soczewicy
  • cebula
  • ok 1,5 litra bulionu warzywnego
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pancettę podsmaż na teflonowej patelni, pozwól aby cały tłuszcz wytopił się z niej.
  2. Rumiane plasterki zdejmij z patelni i odstaw na bok.
  3. Na rozgrzany tłuszcz, pozostały po smażeniu pancetty, wrzuć posiekana cebulkę.
  4. Smaż do zarunienienia.
  5. W międzyczasie wstaw na gaz bulion, wrzuć do niego soczewicę, a następnie podsmażona cebulkę.
  6. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniej ogień o połowę i gotuj do momentu aż soczewica się rozgotuje (przynajmniej 30 min).
  7. Dopraw do smaku i wrzuć pokrojona w paseczki pancettę.

SMACZNEGO:)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s