RISOTTO Z ZIELONA PAPRYKA I ORZECHAMI NERKOWCA

Oto pyszne risotto z warzywami i orzechami nerkowca, które nadaja potrawie słodkawy smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu…

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 125g kukurydzy z puszki
  • 300g brazowego ryżu
  • 900 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 125g orzechów nerkowca, nie solonych

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, paprykę i delikatnie podsmarz. Po 15 minutach lub kiedy warzywa sa miękkie dodaj kukurydzę, ryż, gotuj mieszajac przez 1 minutę.
  2. Dodaj bulionu warzywnego i dopraowadz do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 30-40 minut, aż ryż będzie miękki.
  3. Dodaj sosu sojowego, orzechy nerkowca i gotuj przez około 5-10 minut, do moment aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s