TARTA Z MALINAMI

Prosta tarta na maślanym kruchym cieście, ze świeżymi malinami, która cudnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na nią znalazlam na znanym blogu Kwestia Smaku.

Składniki:

Na spód:

  • 250 g mąki, przesianej przez sito
  • 150 g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • Szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko

Na krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 500g malin

Sposób przygotowania:

  1. Na spód ciasta wymieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól, dodaj masło i połącz skladniki ucierając dłonią lub mikserem. Dodaj jajko i dokładnie ugniataj ciasto na jednolitą masę, uformuj kulę dłońmi. Odłóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 190ºC. Rozwałkuj ciasto i równomiernie pokryj masą dno ok. 26cm formy. Odstaw do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  3. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. okrągłym naczyniem żaroodpornym, piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń obciążenie oraz papier. Piecz kolejne 15 minut.
  4. Na krem zmiksuj razem ser mascarpone, mleko skondensowane, jajka. Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 15-20 minut, do momentu aż krem zastygnie a powierzchnia delikatnie sie zarumieni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika można od razu układaj maliny dość gęsto.

Bon Appétit!

One thought on “TARTA Z MALINAMI

  1. Pingback: TARTA Z NEKTARYNKAMI I PISTACJAMI | 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s