TARTA Z BOCZKIEM I JAJKAMI

Całe surowe jajka rozbite na podsmarzony boczek i delikatnie zarumienioną cebulkę w 30 minut zamieniamy w pyszna tartę.

Składniki:

Na spód:

  • 350g mąki
  • Szczypta soli
  • 115g pokrojonego w kosteczkę masełka
  • 50g margaryny pokrojonej w kostkę
  • 5-6 łyżeczek schłodzonej wody

Nadzienie:

  • 300g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 drobno posiekana cebula 
  • 6-10 jajek (zależy jak duża jest forma do tart)
  • 1 zółtko 
  • 1 pęczek drobno posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować spód wymieszaj w dużej misce mąkę i sól. Dodaj masło, margarynę i ucieraj aż do powstania ‘okruszków’. Następnie dodaj wody i ugniataj ciasto aż uzyskasz jednolita masę. Zawiń ciasto w folię streczową i odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
  2. 20 cm formę pokryj gruba warstwą masła. Rozwałkuj 3/4 ciasta  i umieść w 20 cm formie dokładnie pokrywając brzegi. Zakryj formę folią streaczową i odstaw do lodówki do schłodzenia na kolejne 30 minut. Pozostałą część ciasta także zawiń w folię i włóż do lodówki.
  3. Aby przygotować nadzienie obsmaż boczek wędzony i cebulkę. Przełóż boczek i cebulkę na papierowy ręcznik aby odsaczyć tłuszcz.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200◦C.
  5. Rozprowadź boczek równomiernie na dnie ciasta. Rozbij 6 jaj rozmieszczając je równomiernie na calej powierzchni formy. Jeśli Twoja forma jest nieco większa niż 20 cm bedzie potrzebna większa ilość jaj. Delikatnie porusz formą, aby białka się połaczyły i wyrównały. Posyp wszystko natką pietruszki, odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.
  6. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i połóż na powierzchni tarty. Przejedź wałkiem po powierzchni formy aby usunąć wystające poza formę kawałki ciasta. Ostrym nożem delikatnie wytnij zaokrąglone linie na powierzchni ciasta. Delikatnie posmaruj powierzchnię ciasta rozbełtanym zółtkiem.
  7. Włóż do rozgrzanego do 200◦C piekarnika na 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 180◦C i piecz jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika dostaw na 5 minut aby tarta przestygła.

Bon Appétit!   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s