TARTA KAWOWO-BEZOWA

Spróbuj czegoś wyjątkowego – słodkie ciasto wypełnione kawowym budyniem pod pyszną bezową chmurką – chrupiące na wierzchu a delikatne i miękkie w środku.

Skadniki:

Na spód:

  • 175g mąki, przesianej przez sito
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko
  • Drobno starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Na krem kawowy:

  • 2 łyżki kawy mielonej zaparzonej w 30 ml gorącej wody
  • 350 ml mleka
  • 25g mąki kukurydzianej
  • 130g cukru pudru
  • 4 żłótka
  • 15g masła

Na bezę:

  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 25g obranych ze skórki orzechów laskowych, posiekanych

Sposób przygotowania:

  1. Na spód ciasta wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, dodaj masło i połącz skladniki ucierając dłonią lub mikserem. Dodaj zółtko, startą skórkę pomarańczy, sok z pomarańczy i dokładnie ugniataj ciasto na jednolitą masę, uformuj kulę dłońmi. Zawiń w folię streachową i odłóż do lodówki na 20 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto i równomiernie pokryj masą dno ok. 23cm formy. Dokładnie owiń formę folia strechową i dstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ponakłuwaj ciasto widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. okrągłym naczyniem żaroodpornym, piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i usuń obciążenie oraz papier. Piecz kolejne 10 minut. Zredukuj temperaturę do 160ºC.
  4. Dokładnie oddziel kawę od fusów (kilkakrotnie przecedź, używając drobnego sitka, aby pozbyć sie fusów). Zagotuj 250 ml mleka w rondlu, dodaj kawę, Zdejmij z palnika – dodaj kolejno: mąkę kukurydzianą, cukier puder i pozostałą część mleka. Wstaw ponownie na palnik i doprowadź do wrzenia energicznie mieszając aby nie pozostały w budyniu żadne grudki. Kiedy masa zgestnieje zestaw z ognia.
  5. W misce umieść 4 żółtka. Wymieszaj je z niewielką ilością budyniu kawowego. Tą miksturę wlej z powrotem do rondla z masą kawową, dodaj masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty, do momentu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wlej na podpieczone ciasto.
  6. Aby przygotować bezę zmiksuj dokładnie białka. Wymieszaj je z cukrem pudrem.
  7. Rozprowadź masę bezową na budyniu. Posyp brązowym cukrem i orzechami laskowymi. Piecz 30-35 minut, do momentu gdy powierzchnia ciasta się zarumieni.

Bon Appétit!

One thought on “TARTA KAWOWO-BEZOWA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s