DYNIOWA TARTA

Dla miłośników tart, kolejna pyszna i łatwa propozycja.

Tym razem tarta z dyni/z dynią jak, kto woli. Nieważne jak ją nazwiesz, ważne, że jesteśmy pewne iż nie pożałujesz wyboru, tego właśnie dania.

Słodki syrop klonowy, aromatyczne przyprawy do piernika oraz dynia tworzą niezapomniane i niezwykłe połączenie, które mile zaskoczy Twoje kubki smakowe… Więc do dzieła łakomczuchy:)

Składniki na ciasto:

  • 200 gram mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 90 gram masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka przegotowanej, schłodzonej wody (opcjonalnie)

Składniki na masę dyniową:

  • ok 700 gram dyni (już obranej i wypestkowanej)
  • 2 jajka
  • 75 gram jasnego brązowego cukru
  • 50 ml syropu klonowego
  • 250 ml śmietany kremówki (niestety to nie pomyłka, im bardziej tłusta tym lepiej)
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta.
  2. Do miski przesiej mąkę i wrzuć posiekane masło.
  3. Wyrabiaj masę aż do momentu kiedy powstaną jak najmniejsze grudki.
  4. Następnie dodaj zółtko i wyrób z tego głada masę.
  5. Jesli ciasto będzie za suche, dodaj odrobinę wody.
  6. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
  7. W międzyczasie przygotuj masę.
  8. Obraną i wypestkowaną dynię, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka z grubym dnem.
  9. Zalej wrzątkiem, użyj tyle wody aby przykryła dynię.
  10. Gotuj ok 15-20 min.
  11. Dynia musi byś miękka.
  12. Nastepnie odcedź ją i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  13. Tak powstałe puree pozostaw do przestygnięcia.
  14. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż do formy.
  15. Przykryj folią aluminiową i wyłóż fasolkami do pieczenia tart.
  16. Ciasto schłodź w lodówce przez kolejne 15 min.
  17. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  18. Do przestudzonej dyni  dodaj jajka, cukier, syrop klonowy, śmietanę oraz przyprawę do piernika.
  19. Całość dokładnie wymieszaj.
  20. Wyjmij ostudzone ciasto z lodówki i włóż do piekarnika na 10 min. (na razie nie wlewaj masy dyniowej).
  21. Następnie usuń fasolki i pecz kolejne 5 min.
  22. Wyjmij, zmniejsz temperaturę do 190 stopni.
  23. Na podpieczone ciasto wlej masę i pecz przez ok 40-45 min.
  24. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem.

HAPPY HALLOWEEN!!!

One thought on “DYNIOWA TARTA

  1. Pingback: BABECZKI DYNIOWO-MIGDAŁOWE NA KRUCHYM CIEŚCIE | 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s