ZAPIEKANKA Z DYNIĄ, MAKARONEM I SEREM

Niestety weekend minął błyskawicznie i czas powrócić do pracy. Ja, jak pewnie i wiele/wielu z was, nie mam czasu w ciągu tygodnia na wystawanie przy przyslowiowych garach. Moje posilki od poniedziałku do piątku zazwyczaj wymyślam w weekend, wtedy też zakupuje niezbędne produkty i w ciągu tygodnia gotuje proste a zarazem smaczne obiadki.

Oto propozycja takiego szybkiego dania w halloweenowym klimacie – zapiekanka z dynią, papryką, szpinakiem i serem.

Smacznego🙂

Składniki:

  • 300g makaronu typu penne
  • 500g dyni (ważonej bez skóry i ziaren) pokrojonej w kostkę
  • 250 ml mleka
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 75g startego sera 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerowna i 1 żółta papryka, wypestkowane i pokrojone w kostkę
  • 160g szpinaku
  • 2 łyzki bazylii, posiekanej

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron 2 minuty krócej niż podane na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Wrzuć dynię do osolonego wrzątku i gotuj 8-10 minut, aż dynia będzie miękka. Odcedź i odstaw na bok.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  4. W rondlu zmieszaj mleko, serek Philadelphia i zagotuj. Dodaj połowę startego sera.
  5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone papryki i smarz przez 5 minut. Dodaj szpinak, mieszaj delikatnie, dopóki szpinak nie zmięknie.
  6. Do garnka z sosem wrzuć makaron, dynię, paprykę i liscie szpinaku – wymieszaj.
  7. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia, posyp resztą sera i umieść w piekarniku na 15-20 minut. Posyp bazylią.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s