CIASTO Z DYNIĄ, ORZESZKAMI PINII I MIODEM

Proste ciasto z dynią. Delikatnie wilgotne w środku, pachnące cynamonem i imbirem. 

Doskonale nadaje sie na last minute deser, gdyż praktycznie wszystkie produkty możemy znaleść wśród domowych zapasów.

Składniki:

  • 225g mąki
  • 1 łyźka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy imbir
  • 175g masła, pokrojonego w kosteczkę
  • 100g brązowego cukru
  • 100g miodu
  • 2 jaja
  • 150g dyni, startej na grubej tarce
  • 100g orzeszków pinii
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tarta

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę i zmieszaj z cynamonem i imbirem.
  2. W osobnym naczyniu połącz masło, cukier i miód.
  3. Wbij jaja i dodawaj po łyżce mąki mieszając.
  4. Na końcu dodaj dynię, orzeszki pinii i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Formę nie większą niż 23cm natrzyj tłuszczem i delikatnie oprósz bułką tartą. Nałóż ciasto do formy i wyrównaj masę.
  6. Piecz w piekarniku 45-55 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  7. Wymieszaj cukier puder z 1,5 łyżki wody i rozprowadź na cieście.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s