KOLOROWA FRITTATA

Proponowana przez nas dziś frittata jest idealnym pomysłema na śniadanie… Zastrzyk białka, witamin oraz pikantna nuta kiełbasy pepperoni, to składniki, które obudzą i pobudzą każdego śpiocha…

Wstawajcie lenie, czas zdrowo zacząć dzień:)

Składniki:

  • 3-4 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 8-10 plasterków pepperoni
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 papryczki jalapeno
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pokrój na małe kawałki (paski, kostkę według uznania).
  2. Posiekaj również cebulkę i jalapeno.
  3. Pepperoni pokrój na ćwiartki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, niewielką jej ilość, pamiętaj, że pepperoni jest dość tłuste.
  5. Pokrojone uprzednio składniki wrzuć na patelnię i smaż do momentu lekkiego zarumienienia.
  6. Jajka wrzuć do miski, przypraw do smaku, dodaj pietruszkę i ubij delikatnie trzepaczką.
  7. Wmiędzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  8. Masę jajeczną wlej na patelnię.
  9. Kiedy spód lekko się zarumieni, włóż patelnię do piekarnika i podpiekaj przez ok 10 min.
  10. Voila…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s