KURCZAK CURRY

Dziś w menu soczysty kurczak curry zapewne zasmakuje całej rodzinie…

Zapraszamy😉

Skadniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżku curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 150g zielonej fasoli szparagowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 g ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Obsmaż piersi kurczaka pokrojone w kosteczkę na 1 łyżce oliwy. Kiedy się delikatnie zarumieni zdejmij patelnię z palnika i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu, dodaj cebulkę, czosnek i curry. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Dodaj kurczaka.
  3. Dodaj mleko kokosowe, 1 łyżkę przecieru pomidorowego i 150 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i bakłażana. Gotuj przez następne 10 minut.
  4. Do garnka wrzuć fasolkę szparagową i gotuj nastepne 5 minut.
  5. Zmieszaj mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlej do garnka energicznie mieszając. Gotuj jeszcze minutę.
  6. Podawaj z ryżem.

Bon Appétit!

3 thoughts on “KURCZAK CURRY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s