CHILLI CON CARNE

Smaczne chilli, które najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej co pozwoli wydobyć smak z potrawy.

Serwujemy na przykład z zieloną sałatą, cebulką, śmietaną i tortillą.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg wołowego mięsa mielonego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
  • 1-2 łyżeczkii przyrawy ostra papryka
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ulubionego piwa
  • 1 puszka pomodorów w zalewie, posiekanych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 słoik salsy pomidorowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie, odsączonej z zalewy
  • Śmietana, szczypiorek i cebulka i tortilla do serwowania

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej niewielką ilość oleju na ptatelni. Podsmaż mięso i kiedy się delikatnie zarumieni odstaw na bok. Na pozostałej połowie oleju w większym rondlu obsmaż cebule, paprykę. Pozostaw na malym ogniu na 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodaj przyprawy: meksykańska, ostrą paprykę, kminek, czarny pieprz i łyżkę soli. Smarz kolejne 2 minuty mieszając.
  3. Mięso mielone wrzuć do rondla z cebulką i papryką. Dodaj piwo, 200 ml wody, pomidory z zalewy, przecier pomidorowy, salsę i doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodaj troche więcej wody lub piwa. Dodaj czerwoną fasolę 15 minut przed końcem gotowania.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s