ROLADA Z KURCZAKIEM I ŚLIWKĄ

Jest to stary przepis, odgrzebany nie wiadomo skąd…???

Dla miłośników ciasta fransuskiego będzie niewatpliwie stanowił miłą odmianę od słodkich ciastek i croissantów:)

Składniki:

  • 2 plasterki boczku
  • 1 średnia cebula
  • 10 suszonych śliwek (pieć w całości i pięć posiekanych)
  • 500 gram mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 jajko
  • 1 płat mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki maku/można równie dobrze użyć ziarna sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w  drobną kostkę, cebulkę posiekaj.
  2. Wrzuć oba składniki na dobrze rozgrzaną patelnię.
  3. Smaż przez ok 1 minutę.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj posiekane śliwki, mięso, bułkę tartą, przyprawy oraz jajko.
  5. Dodaj do tego przestudzony boczek z cebulką i dokładnie wymieszaj.
  6. Piekarnik rozgrzej do temp 200 stopni C.
  7. W międzyczasie na blasze do pieczenia wyłóż papier.
  8. Ułóż na nim płat ciasto francuskiego.
  9. Na  środku ciasta wyłóż przygotowane mięso, w taki sposób aby można swobodnie je zwinąć.
  10. Na mięsie (wzdłuż) ułóż całe śliwki i zwiń roladę.
  11. Posmaruj roladę mlekiem i posyp makiem lub sezamem.
  12. Piecz przez 15 minut, po czym zmniejsz gaz do temperatury 180 stopni C i piecz przez kolejne 25 minut.

smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s