ROGALE Z MARMOLADĄ

Wbrew pozorom przepis na rogaliki nie jest wcale skomplikowany. Przeczytaj jak je przygotować, a przekonasz się, że wszystkie składniki masz już w swojej kuchni i po godzinie bedziesz mogła / mógł cieszyć się smakiem tych pysznych półksiężyców z marmoladą. 

IMG_0955

Składniki:

  • 1& 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • Marmolada
  • 1 rozmącone jajko
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę i cukier puder przez sito i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki: śmietanę, masło, proszek do pieczenia, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i uformuj w kulkę, owiń folią streczową i wstaw do lodówki na 30 minut. 
  2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  3. Rozwałkuj ciasto do grubości nie większej niż 3 mm i pokrój w trójkąty. Po środku każdego trójkąta umieść po łyżeczce marmolady. Zwiń w rulon i uformuj rogala.
  4. Blachę przykryj pergaminem do pieczenia. Rogale ułóż w 2 cm odstępach na formie i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 15-20 minut.
  5. Wymieszaj cukier puder z 1,5 łyżki wody i rozprowadź na cieście.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s