DUSZONE UDKA Z KURCZAKA NA OSTRO Z WARZYWAMI

Na chłodek za oknem… Pikantny i sycący kociołek… GORĄCO POLECAM!!!

IMG_3553

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 średnie cebule, drobno posiekane
  • 2 żołte papryki, pokrojone w kostkę
  • 1 puszka pomidorów w zalewie, zblendowanych
  • 250 ml białego wina
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Tabasco
  • 2 łyżki świeżej zielonej pietruszki, posiekanej
  • 325g kukurydzy w puszce, odcedzonej z zalewy
  • 425g białej fasoli w zalewie, odcedzonej z zalewy
  • 1 łyżka mąki
  • Sól

Sposb przygotowania:

  1. Udka z kurczaka pokrój na większe kawałki i przypraw ostrą papryką, solą, doda łyżkę oliwy, dokładnie natrzyj każdy kawalek marynatą i wrzuć mięso na rozgrzaną patelnię. Kurczaka smaż ok. 10-15 minut.
  2. W międzyczasie w średnim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i paprykę. Smaż 5 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj pomidory, wino, bulion, sos tabasco, połowę natki pietruszki i doprowadź do wrzenia. Zarumienionego kurczaka przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 30 minut pod przykryciem.
  4. Dodaj kukurydzę, fasolę, gotuj cześciowo odkryte przez kolejne 30 minut. Mąkę połącz z wodą w małym słoiku energicznie potrząsając.
  5. Zmieszaj miksturę z kurczakiem i warzywami. Gotuj jeszcze chwilę aby doprowadzić potrawę do wrzenia cały czas mieszając. Podawaj z zieloną pietruszką.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s