PIERSI KURCZAKA Z LIMONKĄ I MIODEM

Pomysł na kwaśno-słodkie piersi z kurczaka jakże daleki od tradycyjnego polskiego smaku. Jeśli nie przepadsz za limonką powinieneś zmniejszyć ilość skórki i soku limonkowego… Delikatna miodowo – tymiankowa nuta sprawia, że je się go ze smakiem.

IMG_3575

Składniki:

  • 4 połówki piersi z kurczaka bez skóry
  • Starta skórka z 1 limonki i sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu połącz: startą skórkę limonki, sok z limonki, miód, oliwę, czosnek i tymianek. Do naczynia włóż piersi i dokładnie natrzyj marynatą.
  2. Ułóż piersi na blasze i przypraw pieprzem.
  3. Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 35-40 minut.
  4. Podawaj z warzywami.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s