BIGOS POLSKI

Sposobów przygotowania bigosu jest chyba tyle ile gospodarstw domowych. Każdy przepis jednak musi zawierać kapustę kiszoną, różne rodzaje mięsa oraz grzyby. Świeża kapusta, suszone sliwki czy wino to już opcja. Poza tym bigos musi gotować się możliwie jak najdłużej, im częściej go się odgrzewa, tym staje się lepszy. Należy także pamiętać, że bigos to nie zupa (taki bigos miałam okazję kiedyś kosztować), dlatego podczas gotowania lepiej dodawać niewielką ilość wody lub wina co jakiś czas niż serwować gościom kapustę pływającą w wodzie.

Mam nadzieję, że mój przepis na bigos zaczerpnięty ze starej “Kuchni Polskiej” – i nieco przeze mnie zmodyfikowany – przypadnie wam do gustu.

przepisy 005

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty
  • 200g wołowiny bez kości
  • 200g cielęciny
  • 250g kiełbasy
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 6 śliwek suszonych bez pestek
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna jaowca
  • 5 ziaren pieprzu
  • Sól
  • 1 łyżka cukru
  • 50g grzybów suszonych
  • 1 szklanka czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i moczyć ok. 2 godziny.
  2. Kapustę białą obrać z brzydkich liści, opłukać i poszatkować. Wrzucić do dużego garnka i gotować z małą ilością wody.
  3. Kapusztę kiszoną wyłukać, odcisnąć z soku i wody,  posiekać nożem na mniejsze kawałki. Przerzucić wszystko do garnka. Wymieszać ze świeżą kapustą.
  4. Wołowinę, cielęcinę, kiełbasę i boczek wędzony pokroić i obsmarzyć na patelni, aż mięsko sié zarumieni. Przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać.
  5. Cebulę drobno pokroići usmarzyć na patelni. Przełożyć do garnka z kapustą.
  6. Dodaj przecier pomidorowy, śliwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, ziarna pieprzu oraz cukier i odrobinę soli.
  7. Dodaj grzyby i szklankę wina.
  8. A teraz już tylko gotuj i gotuj……..

Pamiętaj aby nie spieszyć się z kolejnymi czynnościami. Wrzucenie wszystkich składników do garnka zajęło mi jakieś 3 godziny.

Sprawdzaj czy na dnie garnka jest odpowiednia ilość wody, aby bigos nie zaczął się przypalać.

Mieszaj od czasu do czasu.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s