RYBA PO GRECKU

Ryba po grecku gości na wigilijnym stole chyba w większości znanych mi domów. Najlepsza wersja jest bardzo pomidorowa i rybka od 2diet taka właśnie jest…:)

RYBA

Składniki:

  • 500 gram filetów rybnych (np. dorsz)
  • przyprawa do ryb
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • mąka do obtoczenia ryb
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 150 gram koncentratu pomidorowego
  • 50 gram keczupu
  • papryka ostra, pieprz czarny i vegeta do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na kawałki dowolnej wielkości, przyprawić przyprawą i odstawić do lodówki.
  2. W międzyczasie posiekaj cebulkę.
  3. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce od grubych oczkach.
  4. Olej rozgrzeja na patelni i smaz na nim obtoczoną w mżce rybę.
  5. Kiedy będzie rumiana układaj w naczyniu, w którym będziesz podawać rybę.
  6. Po rybie podsmaż cebulkę, kiedy będzie rumiana dorzuć wszystkie warzywa.
  7. Duś pod przykryciem ok 10 – 15 min.
  8. W miedzyczasie mieszaj i dolewaj odrobinę wody, tak aby całośc się nie przypaliła.
  9. Nastę pnie dołóż ziele, liść laurowy, keczup i koncentrat.
  10. Wymieszaj i dodaj pozostałe przyprawy.
  11. Wymieszaj ponownie i smaż do momentu aż warzywa będą miękkie.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s