KAPUSTA Z GROCHEM

Kiedy w brzuchu pusto w głowie groch z kapustą – mawiał Jan Onufry Zagłoba.

Na Wigilię proponujemy więc coś na zapełnienie brzuszka, czyli kapustę z grochem😉

IMG_3614

Składniki:

  • 1/2 kg grochu
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz & sól

Sposób przygotowania:

  1. Groch umyj i namocz na noc w letniej wodzie. Następnego dnia gotuj ok. 20 minut (jeśli groch moczył się krócej, gotujemy dłużej). Pod sam koniec gotowania groch posolić.
  2. Kapustę, kilka razy wypłucz, odciśnij i gotuj w nieiwelkiej ilości wody ok. 30 minut. Cebulę posiekaj drobno i obsmaż na masełku, Połącz kapustę z grochem, cebulą, dodaj przyprawy i duś wszystko razem jeszcze 10 minut.

Kapusta powinna być gęsta a groch nierozgotowany.

Bon Appétit!

One thought on “KAPUSTA Z GROCHEM

  1. O! Od czasu do czasu, kiedy gdzieś tam w tle przewija mi się opis tej potrawy, np. w “Trylogii husyckiej” A. Sapkowskiego, mam ochotę przygotować coś takiego sam i obiecuję sobie poszukać przepisu. Potem zapominam i tak w kółko… A tu proszę, w końcu przepis sam mnie znalazł na “freshly pressed”🙂
    Dzięki wielkie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s