CIASTO WANILIOWE Z MUSEM MALINOWYM

Nowy rok za nami, cały 2013 przed nami. Dlatego na dobry początek proponujemy przepyszne ciasto zrobione przez Magdę…

Tak w razie czego, żeby nie brać noworocznych postanowień odnośnie rezimu dietowego zbyt poważnie;)

Przepis “zapożyczony” od http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-ciasto-z-zurawinami

IMG_3896

IMG_3907

IMG_3910

IMG_3916

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mrożonych malin
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 gram masła
  • o,5 szklanki mleka
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do wyskoeij miski i połącz z proszkiem i solą.
  2. Wanilię przekrój wzdłuż i wydrąż z niej nasionka.
  3. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier i zmiksuj.
  4. Za pomocą miksera rozetrzyj masło, dodaj cukier połączony uprzednio z wanilią (uwaga tylko 2/3 cukru, resztę wykorzystasz pózniej) i utrzyj na puszystą masę.
  5. Ciągle ubijając dodawaj kolejno po jednym jajku oraz naprzemiennie makę i mleko (zaczynając i kończąc na mące).
  6. Rozmrożone i odsączone na sitku maliny zmiksuj z pozostałym cukrem i wanilią.
  7. Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp maką.
  8. Do formy wlej połowę ciasta, nastepnie ułóż na to mus malinowy i na koniec resztę ciasta.
  9. Piecz ok 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

SMACZNEGO:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s