ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

Pyszny, zdrowy łosoś jest dokładnie tym czego nasze ciało o tej porze roku potrzebuje. Bogaty w kwasy omega 3, do tego szpinak pełen żelaza i feta, ponieważ białka nigdy za wiele…

Do tego zestawu proponujemy dodać  ryż oraz buraczki z fetą.

przepisy 027

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • 1/2 kostki fety
  • ok 75 gram mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz (ewentualnie sól, ale uważaj z nią – feta jest już słona)
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

  1.  Łososia przypraw przyprawą do ryb i odstaw do lodówki.
  2. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę oliwy i przykryj.
  3. Kiedy szpinak się rozmrozi i puśi wodę, dodaj czosnek i pokruszoną fetę.
  4. Przypraw i dodaj ocet balsamiczny do smaku.
  5. Dolej odrobinę wody jeśli szpinak będzie za suchy.
  6. Gotową masę nałóż na łososia.
  7. Rybę ułóż na foli aluminiowej i zawiń ją delikatnie, tak aby masa szpinakowa nie stykała się z folią.
  8. Zapiekaj ok 30 min w temperaturze 200 stopni C.
  9. Na pięć minut przed końcem pieczenia odwiń folię, tak aby szpinak się delikatnie zarumienił.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s