Pyszny, zdrowy łosoś jest dokładnie tym czego nasze ciało o tej porze roku potrzebuje. Bogaty w kwasy omega 3, do tego szpinak pełen żelaza i feta, ponieważ białka nigdy za wiele…
Do tego zestawu proponujemy dodać ryż oraz buraczki z fetą.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1/2 kostki fety
- ok 75 gram mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz (ewentualnie sól, ale uważaj z nią – feta jest już słona)
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- odrobina cukru
Sposób przygotowania:
- Łososia przypraw przyprawą do ryb i odstaw do lodówki.
- Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj łyżkę oliwy i przykryj.
- Kiedy szpinak się rozmrozi i puśi wodę, dodaj czosnek i pokruszoną fetę.
- Przypraw i dodaj ocet balsamiczny do smaku.
- Dolej odrobinę wody jeśli szpinak będzie za suchy.
- Gotową masę nałóż na łososia.
- Rybę ułóż na foli aluminiowej i zawiń ją delikatnie, tak aby masa szpinakowa nie stykała się z folią.
- Zapiekaj ok 30 min w temperaturze 200 stopni C.
- Na pięć minut przed końcem pieczenia odwiń folię, tak aby szpinak się delikatnie zarumienił.
Smacznego:)
Advertisements