STEAK PIE

Steak pie czyli…? No właśnie co??? Nie znalazłam polskiego odpowiednika do tej nazwy, więc postanowiłam pozostać przy angielskim oryginale.

Przygotowanie jest dziecinnie proste. Jeśli chcesz pójść na  jeszcze większą łatwiznę, kup gotowe ciasto kruche lub nawet francuskie.

steak pie

Składniki:

  • ok 700-800 gram mięsa wołowego na steka (może być po prostu chuda wołowina)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • mąka
  • pieprz & sól
  • vegeta
  • Kruche ciasto

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój na kawałki dowolnej wielkości (mniej więcej jak na gulasz).
  2. Osusz, obtocz w mące i podsmaż na oleju do momentu aż będzie rumiane.
  3. Do garnka wlej 2 szklanki wody, wrzuć mięso i gotuj na małym ogniu.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę, przypraw do smaku.
  5. Po ok 15 min dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę.
  6. Gotuj od czasu do czasu mieszając, możesz zdjąć przykrywkę aby nadmiar wody wyparował (postaraj się aby sos był dość gęsty)
  7. Kiedy mięso będzie miekkie, zdejmij je z gazu.
  8. Przygotuj formę do pieczenia (najlepsze będzie naczynie do zapiekania).
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  10. Mieso wraz z sosem wyłóż do naczynia.
  11. Przykryj ciastem.
  12. Możesz powycinać listki z pozostałego ciasta i udekorować nimi potrawę.
  13. Piecz w rozgrzanym piekarniku o 25-30 min.
  14. Możesz podawać z sałatą bądź warzywami gotowanymi na parze.

smacznego:)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s