GNOCCHI Z SOSEM SEROWO-SZPINAKOWYM

Szybki sos serowo-śmietanowy ze szpinakiem dla smakoszy gnocchi czy makaronu… takich jak ja🙂

SMACZNEGO!

IMG_3823 Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 200g sera mascarpone
  • Sól & pieprz
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki migdałów w płatkach
  • 500g gnocchi

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj gnocchi. Przepis znajdziesz tutaj.
  2. Przepłucz szpinak pod chłodną wodą. Odetnij lodyżki od każdego listka. Wrzuć szpinak do dużego ronla i zalej niedużą ilością wody. Gotuj szpinak przez około 5 minut.
  3. Odlej wodę od szpinaku. Ostrym nożem posiekaj szpinak i odstaw na chwilę na bok.
  4. Na gorącej oliwie, na małym ogniu podsmaż czosnek. Dodaj ser mascarpone, sól oraz pieprz, zwiększ ogień i doprowadź ‘prawie’ do wrzenia (uważaj aby nie zagotować sosu). Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 1 minutę,
  5. Rozgrzej patelnie i upraż migdały nie używając żadnego tłuszczu.
  6. Gnocchi wrzuć na talerz, polej sosem i posyp migdałami.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s