GALARETKI Z KURCZAKA

Czasem nachodzi mnie apetyt na jedzenie, które pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa…Galaretka z kurczaka jest jednym z takich dań. Odkąd sięgam pamięcią gościła ona na stole podczas wszelkiego rodzaju imprez rodzinnych. Choć zrobiona bez okazji, smakuje równie wyśmienicie:)

galaretka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • pęczek włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
  • 1 cebula
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • żelatyna
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego kurczaka włóż do wrzącej osolonej wody.
  2. Gotuj ok 45 min.
  3. Dodaj opłukaną i obraną włoszczyznę.
  4. Cebulkę pokrój w talarki i zrumnień na suchej patelni.
  5. Dodaj do rosołu wraz z posiekaną natką pietruszki.
  6. Gdy kurczak będzie całkowicie miekki, wyjmij go z rosołu i ostudź.
  7. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie.
  8. Wyjmij warzywa. galaretka 2
  9. Przecedź rosół.
  10. Od kurczaka odziel mięso i pokrój je na kawałki.
  11. Warzywa pokrój w kostkę.
  12. Na dno filiżanek włóż groszek, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę warzywa.
  13. Przecedzony rosół zagotuj.
  14.  W około 1 lub 1,5 litra rosołu rozpuść żelatynę.
  15. Tak przygotowanym wywarem zalej filiżanki.
  16. Pozostaw do przetudzenia.
  17. Wstaw do lodówki, czekaj aż galaretka stężeje.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s