ZUPA OGÓRKOWA

Zupa ogórkowa pewnie kojarzy wam się z czymś bardzo pospolitym. Z czymś, czego nie warto prezentować na blogu a już na pewno, z czymś czy nie da się zaskoczyć. My postanowiłyśmy zrezygnować z ziemniaków w naszej wersji zupy, na rzecz pysznej i rozgrzewającej bagietki czosnkowej.  Spróbujcie, na pewno zachwyci was ta miła odmiana.

ogórkowa

Składniki:

  • ok 3 litry wody
  • pałki z kurczaka (ok 5 – 6 sztuk)
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 słoik ogórków kiszonych
  • 1 kostka bulionowa ziele angielskie i lisć laurowy
  • 1/2  łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • koperek (świeży lub mrożony)

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przygotuj duży garnek i wlej do niego wodę.
  2. Postaw na gazie, włóż kurczaka i doprowadź do wrzenia.
  3. W międzyczasie o bierz warzywa i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
  4. Ogórków oczywiscie nie obieraj ale również je zetrzyj i dodaj do gotującego się mięsa.
  5. Zmniejsz płomień o połowę i dodaj kostkę bulionową oraz ocet balsamiczny.
  6. Jeśli uznasz, że zupa jest niewystarczajaco kwaśna dodaj wodę z ogórków kiszonych (oczywiście przelej ją przez sitko).
  7. Gotuj na małym ogniu do momentu aż warzywa bedą miękkie.
  8. Mąkę rozpuść w połowie szklanki zimnej wody i wlej do gotującej się zupy.
  9. Wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
  10. Zdejmij z ognia i dodaj posiekany koperek.
  11. Podawaj z bagietką z masłem czosnkowym.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s