LASAGNE

Uwielbiam lasagne, nie tylko ze względu na niesamowity smak. Wspaniałe również jest to, jak proste jest to danie. Nakarmisz nim nawet największych głodomorów. Możesz przygotować je wcześniej i wstawić do piekarnika, kiedy tylko przyjdzie na to pora…

lasagne1

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 900-100 gram mięsa mielonego (pół na pół wieprzowego i wołowego)
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • ok 150 gram koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki bulionowe wołowe
  • pieprz, sól
  • papryka słodka
  • suszony rozmaryn
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • pół litra mleka
  • 2 liście laurowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 25 gram masła
  • 25 gram mąki
  • makaron do lasagne
  • 2 kulki sera mozzarella
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1.  Olej rozgrzej na patelni lub w garnku  z grubym dnem.
  2. Wrzuć pokrojone w pasterki paetruszki i marchewki.
  3. Dodaj posiekaną cebulkę.
  4. Kiedy cebula będzie rumiana dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok 2 min na średnim ogniu, cały czas mieszając.
  5. Następnie dołóż mięso.
  6. Smaż i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  8.  Doprowadź do wrzenia i duś przez ok 30 min.
  9. W razie potrzeby dolewaj wodę.
  10. Następnie przypraw do samku solą, pieprzem, słodką papryką.
  11. Dodaj suszony rozmaryn, dwie kostki bulionowe i ewentualnie suszone płatki chilli.
  12. Wszystko dokładnie wymieszaj (pamiętaj o dolewnaiu wody w razie potrzeby).
  13. Jezszcze raz zagotuj i odstaw z gazu.
  14. Teraz przygotuj sos.
  15. Mleko zagotuj w rondelku, dodaj liście laurowe i gałkę muszkatołową.
  16. W międzyczasie w drugim rozdelku lub na patelni rozpuść masło i dodaj do niego makę aby powstała tzw zasmażka.
  17. Kiedy mleko zacznie się gotować zdejmij je z gazu i dodaj zasmażkę cały czas mieszając.
  18. Mieszaj aż mleko uzyaka konsystencję bardzo rzadkiego budyniu.
  19. lasagne2Przygotuj formę do lasagne.
  20. Układaj kolejno warstwy zaczynając od sosu beszamel, poprzez surowe płaty makaronu, farsz mięsny, mozarellę i tak na przemian.
  21. W ten sposób ułóż trzy warstwy, zakończ warstwą mięsną, na którą posyp starty parmezan.
  22. lasagne3
  23. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok 45 min.

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s