‘SNICKERS’ BROWNIES

Wstyd się przyznać ale przegapiłyśmy tłusty czawartek:( Pączków nie było. Ale w miniony weekend gościł u nas równie “tłusty” Snickers…

Niezeimsko pyszny i niesamowicie tuczący, więc jeśli wczorajsze słodkości rozbudziły w was apetyt na więcej, nasza propozycja będzie jak znalazł.

UWAGA!!! W jednym małym kawałku SNICKERSA znajduje się aż 629 kalorii ( z podanego przepisu wychodzi około 20 porcji)

IMG_4016

Składniki:

  • 125g masła
  • 225g mąki wrocławskiej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175g masła orzechowego
  • 225g białego cukru
  • 225g brązowego cukru
  • 3 duże jaja
  • 3/4 łyżeczki olejku waniliowego
  • 200g gorzkiej czekolady (pokrojonej w dorbną, ok. 0,5cm kosteczkę)
  • 50g mini marshmallows
  • 200g orzeszków ziemnych, solonych

Na polewę:

  • 100g białego cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 25g małsa

IMG_4017

Sposób przygotowania:

  1.  Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wysmaruj formę o wymiarach 5cm – głęboką x20 x 30 cm masłem, pokryj papierem do pieczenia, oprusz mąką – usuń nadmiar mąki.
  2. W średniej misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i pół łyżeczki soli – odstaw na bok. W większej misce zmiksuj razem masło orzechowe, masło, biały cukier i brązowy cukier. Wbij jajka, kolejno, po jednym oraz dodaj olejek waniliowy.
  3. Na wolnych obrotach, dodając po trochu, wmieszaj mąkę a następnie czekoladę, marshmallows, i większość orzeszków (zostaw trochę do udekorowania ciasta). Delikatnie i krótko wymieszaj całość. Rozprowadź równo w formie.
  4. Piecz 40-45 minut do momentu kiedy ciasto się zarumieni i nóż włożony po środku ciasta wyjedzie czysty. Odstaw do wystygnięcia i pozostaw w chłodnym miejscu na przynajmniej 4 godziny.
  5. Wyjmij z formy i usuń papier do pieczenia. Na polewę połącz cukier , pół łyżeczki soli i 100 ml wody w średnim rondlu. Gotuj na małym ogniu. Używając pędzelka do ciast usuń kryształki z powierzchni wody. Nie mieszaj. Jesli nie możesz się powstrzymać, poruszaj delikatnie rondlen.  Kiedy syrop zacznie zmieniać kolor na karmelowy, nie spuszczaj go z oka. Bardzo łatwo spalić karmel. Naszym celem jest uzyskanie ciemnego, bursztynowego koloru – to może zająć 20 minut.
  6. Zdejmij rondel z ognia. Wolno dodaj śmietanę – wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstaw na 2 minuty aby masa przestygła, rozprowadź karmel na powierzchni ciasta, posyp orzeszkami ziemnymi, pokrój na 16 części i odstaw na godzinkę.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s