RISOTTO GRZYBOWE

Zapewne jest wsród was niejeden fan mięsa…Ja  również zaliczam się do tej grupy. ale musicie przyznać, że istnieją dania, które rozkładają na łopatki wszelkie mięsne potrawy. 

Grzybowe risotto jest jednym z nich. Jeżeli nie pożałujecie grzybów, szczególnie tych suszonych, przekonacie się co w nim nas urzekło…

risotto

Składniki:

  • 200 gram suszonych grzybów
  • 200 gram pieczarek
  • 2 porcje masła ( po 20 gram każda)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 20 gram tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie na przynajmniej 2-3 godziny.
  2. W międzyczasie posiekaj pieczarki, cebulę, przygotuj bulion drobiowy.
  3. Gotowanie zacznij od podsmażenia cebuli na złoty kolor na porcji masła.
  4. Dodaj do niej ryż i wymieszaj dokładnie aby masło pokryło cały ryż.
  5. Dodaj wino i smaz na małym ogniu do momentu aż alkohol wyparuje.
  6. W międzyczasie suszone grzyby odcedź z wody (nie wylewaj jej) i zmiel je lub rozdrobnij w urzadzeniu do siekania warzyw.
  7. Na drugiej patelni rozpuść pozostałą porcję masła i podsmaz na niej czosnek ( dosłownie minuta wystarczy).
  8. Dodaj zmielone grzyby.
  9. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj wodę z grzybów.
  10. Duś do momentu aż cała woda wyparuje i dodaj posiekane pieczarki.
  11. Do patelni z ryżem dodaj bulion i gotuj na delikatnym ogniu.
  12. W międzyczasie pieczarki na patelni z grzybami powinny delikatnie sie skurczyć i zarumienić, w tym momencie możesz zakończyć ich smażenie i czekać aż ryż będzie gotowy.
  13. Kiedy woda z patelni z ryżem wyparuje do moementu aż ten będzie miał konsystencję ścinającej się jajecznicy, dodaj wszystkie grzyby.
  14. Smaż na jak najmniejszym ogniu cały czas mieszając.
  15. Kiedy składniki się połączą, zdejmij patelnie z palnika dopraw do smaku i dodaj parmezan oraz posiekną natkę pietruszki.
  16. Dokładnie wymieszaj i gotowe:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s