CHICKEN CHOW MEIN

Dziś proponujemy pyszny chiński stir fry z kurczakiem prosto z woka.

Doskonałe rozwiązanie na szybki obiad, 30 min i gotowe. 

chicken chow mein

Składniki:

  • ok 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli (do wyboru słodki lub pikantny)
  • makaron noodle
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • kilka cebulek dymek
  • 1/2 słoiczka kiełków fasoli mung
  • olej sezamowy
  • 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj i pokrój na drobne kawałki.
  2. Wrzuć do miski i dopraw przyprawą 5 smaków, 1 łyżką sosu sojowego oraz sosem chilli.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
  4. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron i gotuj go przez około 3-4 min.
  5. Pokrój warzywa (paprykę w paski).
  6. Makaron odcedź, przelej go zimną wodą i polej odrobiną oleju sezamowego aby zapobiec klejeniu.
  7. Do kurczaka dodaj mąkę i wymieszaj, tak aby pokryła wszystkie kawałki.
  8. Rozgrzej woka, dodaj olej i smaż kurczaka na lekko złoty kolor na każdej ze stron.
  9. Dodaj warzywa, oprócz cebulki i smaż kilka minut cały czas mieszając.
  10. Dodaj makaron, smaż kolejne kilka minut.
  11. Dołóż cebulkę, wymieszaj.
  12. Dopraw 1 łyżką sosu sojowego i odrobiną oleju sezamowego, dokładnie wymieszaj.
  13. Gotowe…

Smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s