TIRAMISU

Najpopularniejszy i najbardziej lubiany deser świata. Łatwy do przygotowania – bez pieczenia i nieskończonych godzin spędzonych w kuchni. 

IMG_4195

IMG_4187

Składniki:

  • 150 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 250g mascarpone
  • 60 ml amaretto lub rumu
  • 16-20 podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao (do oprószenia)
  • Na małe naczynie – ok. 4-5 porcji
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz kawę, wlej do głebokiego talerza, wymieszaj z połową alkoholu. Dokładnie wystudź.
  2. W misce umieść zółtka i cukier, ubijaj mikserem na najwyższych obrotach (ok. 5 min). Dodaj alkohol i wymieszaj.
  3. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj cały czas, aż do momentu kiedy zawartość zacznie delikatnie bulgotać. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Mascarpone (po 1 łyżce) dodawaj do żółtek cały czas miksując.
  5. Ubij białka jajek ze szczyptą soli.
  6. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
  7. Biszkopty, kolejno zamaczaj w kawie po 2 sekundy z każdej strony i układaj na dnie naczynia jeden przy drugim. Warstwę biszkoptów (przez sitko) oprósz kakao.
  8. Biszkopty pokryj warstwą kremu (biszkoptów i kremu powinno starczyć na 2-3 warstwy w zależności od wielkości naczynia).
  9. Tiramisu odstaw do lodówki na 4 godziny.
  10. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s