ZUPA BROKUŁOWA Z NUTKĄ CHILLI

Rozgrzewająca zupa z prażonymi płatkami chilli będzie idelana na wciąż jeszcze chłodne dni. Aromatyczny parmezan i chrupiace grzanki stanowią doskonałe połączenie z delikatnym brokułem. Gorąco polecamy:)

brokułowa

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 łyżeczka vegety
  • pieprz
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina płatków chilli
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • parmezan
  • grzanki

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł włóż do garnka i zalej wrzątkiem do połowy wysokości warzywa.
  2. Gotuj pod przykryciem do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę.
  4. Praż na niej cieniutko pokrojony na plasterki czosnek.
  5. Po około minucie dodaj płatki chilli (tylko uważaj z ilościa, po prażeniu są nieziemsko pikantne) i smaż porzez kolejna minutę.
  6. Dodaj czosnek do brokuła i zblenduj wszystko na gładką masę.
  7. Dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu porzez ok 10-15 min.
  8. Jeśli zupa jest dla Ciebie zbyt gesta dodaj trochę wody i ponownie zagotuj.
  9. Zdejmij z ognia i dodaj dwie trzy łyżki tartego parmezanu.
  10. Tuż przed podaniem podsmaż grzanki i dodaj je bezpośrednio do każdej porcji zupy.
  11. Z podanego przepisu powsaną 2-3 porcje.

smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s