CHLEB RAZOWO-ORKISZOWY

Bardzo prosty i nie wymagający żadnych umiejętności chlebek. Przepis pochodzi z bloga in cooking we trust.

Oprócz tradycyjnego zastosowania, znakomicie nadaje się na grzanki do wszelkiego rodzaju zup.

chleb1

Składniki:

  • 450 gram mąki orkiszowej (razowej lub pszennej)
  • 100 gram płatków lub otrębów owsianych
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Następnie połącz ze zobą składniki mokre.
  3. Płynne dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 min.
  5. Następnie wymieszaj ciasto i odstaw na kolejne 20 min.
  6. W międzyczasie przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  7. Cotowe ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika na około 50 -60 min.

Aby przygotować grzanki pokrój, najlepiej już dwudniowy chleb w kostkę i praż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilościoleju lub oliwy.

chleb2

chleb3

SMACZNEGO:) 

One thought on “CHLEB RAZOWO-ORKISZOWY

  1. Pingback: KREM Z GROSZKU Z FETĄ | 2 diet or not 2 diet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s