STEAK LASAGNE

Specjalnie dla miłośników konkretnego, mięsnego jedzenia. Lasagne bez warzyw (tylko z odrobiną marchewki dla podkreślenia smaku), z wołowiną najlepszej jakości. Trochę makaronu, dużo sosu i na końcu aromatyczny parmezan…

przepisy 011

Składniki:

  • około 1300-1500 gram wołowiny (najlepiej na steki)
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 4 marchewki
  • sól & pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy

przepisy 003

przepisy 004

przepisy 007

przepisy 008

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj i pokrój w kostkę dowolnej wielkości.
  2. Obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  3. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj.
  4. Cebulkę pokrój w talarki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa.
  5. Całość duś pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
  6. Podczas gotowania możesz dolewać wodę, aby sos nie był zbyt gęsty (pamiętaj, aby jego konsystencja przypominała sos do gulaszu).
  7. Kiedy mięso będzie gotowe zdejmij je z ognia i przygotuj naczynie do zapiekania.
  8. Na dno formy wlej odrobinę sosu, tak aby przykrył dno.
  9. Na to ułóż surowy makaron do lasagne.
  10. Na makaron ułóż mięso z sosem.
  11. W ten sposób ułóż kilka warstw (dwie lub trzy, w zależności od rozmiarów naczynia).
  12. Na wierzch ułóż makaron, polej go odrobina sosu (makaron mięknie pijąc sos).
  13. Całość posyp parmezanem i zapiekaj ok 40 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

SMACZNEGO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s