SAŁATKA Z BURACZKÓW, SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z FETĄ

Dzisiejsza ałatka stanowi niesamowite i aromatyczne połączenie pieczonych warzyw i słonej fety. Wszystko podane na liściach ulubionej sałaty lub najlepiej miksu sałat, stanowi niebanalną kompozycję zarówno smakową, jak i wizualną;)

przepisy 005

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 duże słodkie ziemniaki
  • 2 małe czerwone cebule
  • 400 gram ugotowanych i obranych buraczków
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 70 gram ulubionej sałaty
  • 1/2 kostki fety

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na jak najcieńsze plasterki, cebulę pokrój na talarki.
  2. Z 2 łyżek oliwy i miodu przygotuj marynatę i wrzuć do niej ziemniaki oraz cebulę oraz dokładnie wymieszaj.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
  4. Przygotuj blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i ułoż na niej ziemniaki z cebulą.
  5. Zapiekaj około 30 min.
  6. W połowie pieczenia przewróć warzywa na drugą ostronę.
  7. W międzyczasie ugotowane wcześniej buraczki pokrój na cienkie plasterki.
  8. Po po danym czsie pieczenia ziemniaków dodaj do nich buraczki i piecz przez kolejne 20 min.
  9. Staraj się mieszać warzywa w trakcie pieczenia.
  10. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw warzywa w środku aby nie wystygły.
  11. Z reszty oliwy, miodu, octu i musztardy przygotuj dip.
  12. Sos polej na warzywa.
  13. W pólmisku ułóż sałatkę, na jej wierzch połóż upieczone warzywa i na to posyp pokruszoną fetę i voila.

smacznego:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s