3 BIT

Mega słodkie, mega pyszne i niesamowicie łatwe, mimo wielu warstw, ciasto.

Przepis dostałam od koleżanki, przechodził z rąk do rąk. Po przygotowaniu nie dziwię się dlaczego. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła kilku modyfikacji, no i wyszło jak zwykle Super:)

Obraz 002

Składniki:

  • 4 jajka
  • 5 + 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka palmy
  • 1 puszka  gotowej masy krówkowej lub mleko skondensowane słodzone (aby powstała karmelowa masa gotuj je przez 3 godziny na małym ogniu)
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • kilka paczek herbatników
  • 9 łyżek mleka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki palmy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  2. Na biszkopt : Ubij pianę z białek, dodaj do niej 5 łyżek cukru pudru.
  3. Następnie dodaj żółtka wymieszane z octem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto wyłóż na blachę i piecz przez ok 20-25 min.
  6. W międzyczasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Zdejmij z palnika i dodaj kostkę palmy.
  8. Dokładnie wymieszaj aż margaryna się rozpuści i pozostaw do wystygnięcia.
  9. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.
  10. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru i chłodną żelatynę. Ubijaj jeszcze przez kilka minut i odstaw do lodówki.
  11. Z pozostałych składników przygotuj polewę.
  12. Zagotuj mleko z cukrem pudrem i kakao.
  13. Zdejmij z palnika i dodaj margarynę. Mieszaj do momentu jej rozpuszczenia.
  14. Odstaw do przestygnięcia.
  15. W tym czasie biszkopt powinien już być upieczony i przestudzony.
  16. Układaj kolejno warstwy:
  • Biszkopt
  • Masa budyniowa
  • Herbatniki
  • Masa krówkowa
  • Herbatniki
  • Kremówka
  • Herbatniki
  • Polewa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s