NOODLE Z KLOPSIKAMI WIEPRZOWYMI NA OSTRO

FAST WOK! 

Szybkie danie w przygotowaniu, pełne świeżych składników i ostrych smaków.

Zapraszamy do wypróbowania🙂

IMG_4026

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 4 młode cebulki, drobno posiekane
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana + 1 papryczka do dekoracji
  • 25g kolendry (tylko liście, posiekane)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyzki ziaren sezamu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200g pak choi pokrojona wzdółż
  • 400g noodli, ugotowanych
  • 4 łyżki sosu sojowego light
  • 6 łyżek słodkiego sosu chilli

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść mielone mieso, imbir, czosnek, młodą cebulkę, papryczkę chilli, kolendrę, jajko, sos sojowy i wymieszaj dokładnie. 
  2. Uformuj z mikstury 20 równych kuleczek. Obtocz je w ziarnie sezamu.
  3. Na rozgrzanego woka z 1 łyżeczką oleju wrzuć klopsiki i smarz przez 12-15 minut mieszając, aby każda strona się zaruieniła. Przełóż do naczynia, odstaaw na bok.
  4. Przetrzyj woka ręcznikiem papierowym, wlej resztę oleju. Na średnim ogniu podgrzej noodle (ok. 3 minuty).
  5. W małym naczynku zmieszaj sos sojowy i sos chilli, dodaj do woka wraz z pak choi i klopsikami. Zamieszaj w woku.
  6. Serwuj udekorowane papryczką chilli i kolendrą.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s