ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM

Zapiekanka, bo lubimy ciepłe i konkretne dania. Łosoś, bo jest źródłem zdrowych kwasów omega-3 i omega-6. Wszystko to skąpane w delikatnym sosie beszamelowym, przykryte ziemniakami i posypane aromatycznym serem. Bo kto powiedział, że ryby jemy tylko w piątki?

IMG_4233

Składniki:

  • 750g ziemniaków, ugotowanych i obranych
  • 200g łososia
  • gaść świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • garść startego sera, np. cheddar

Na bechamel:

  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 500ml mleka
  • 1/4 cebuli
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól & pieprz

IMG_4228

IMG_4237

Sposób przygotowania:

  1. Bechamel: rozpuść masło w średnim rondlu na małym ogniu. Dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie aby pozbyć się grudek. Zdejmij z ognia, odstaw na 2 minuty do przestygnięcia. Następnie dodaj mleko, ciągle mieszając.
  2. Wstaw rondel z powrotem na średni ogień. Dodaj cebulę, goździk, liść laurowy i gotuj przez 10 minut często mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj jeszcz trochę mleka.
  3. Usuń z sosu cebulę, goździk i liść laurowy. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, piperz. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Pokrój ziemniaki w 1/2 cm plasterki. Łososia pokrój w dużą kostkę i wrzuć do sosu bechamel wraz z większą cześcią natki pietruszki. Wymieszaj.
  5. Łososia w bechamelu rozprowadź równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Przykryj całość ziemniakami; posyp startym serem.
  6. Piecz 25-35 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

Bon Appétit!

One thought on “ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s