ŁOSOSIOWO-SZPINAKOWA SAŁATKA

IMG_4244

Skladniki:

  •  350g młodych ziemniaczków, obranych, pokrojonych na ćwiartki lub na pół w zależności od ich  wielkości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 220g filetów z łososia
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 100g pestki granatu
  • 1/3 świeżego ogórka
  • 160g szpinaku
  • 3 młode cebulki, pokrojone w 1/2 cm plasterki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ziemniaki podgotuj w garnku (doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 5 minut). Odcedź, ułóż na blaszce, wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy i piecz około 25-30 minut.
  2. Łososia z każdej strony, posmaruj oliwą z oliwek. Smaż na patelni przez 4 minuty z każdej strony.
  3. Dressing: zmieszaj w kubeczku resztę oliwy, miód i ocet. Dodaj pestki granatu i odstaw na bok.
  4. Ogórka przekrój wzdłóż na pół, łyżeczką wydłób ziarna ze środka i pokroj w plasterki. W dużej misce zmieszaj ogórek, szpinak i młodą cebulkę i polej dressingiem.
  5. Łososia rozdrobnij palcami i dodaj wraz z ziemniakami do miski z  zielonymi warzywami. Delikatnie wymieszaj.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s