SCOTCH EGGS WITH SALMON

Dziś prezentujemy jaja po szkocku w troszeczkę innej odsłonie. Z dodatkiem łososia z delikatną nutką słodkiego sosu chilli i aromatem kolendry doskonale zaprezenują się na waszym Wielkanocnym stole.

Today 2 diet presents scotch eggs made a little bit differently. With salmon and smooth sweetness of chilli dip and aroma of coriander will make perfect presentation for your Easter table.

IMG_4280

Składniki:

  • 40 g soli morskiej
  • 40 g drobnego cukru
  • 50 ml whiskey
  • 700 g filetu z łososia pokrojonego na 3 kawałki
  • 300 g ziemniaków ubranych i ugotowanych
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • garść drobno posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki Tabasco
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 średnich jaj ( 6 ugotowanych na pół twardo i obranych, 4 surowe jaja)
  • 200 g bułki tartej
  • 2 litry oleju słonecznikowego do smażenia

Ingredients:

  • 40 g sea salt
  • 40 g sugar
  • 50 ml whiskey
  • 700 g salmon fillet cut in 3 pieces
  • 300 g potatoes peeled and cooked
  • 3 tablespoons of sweet chilli sauce
  • handful chopped coriander
  • 1/2 teaspoon Tabasco
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 10 eggs ( 6  half hard boiled and peeled, 4 raw)
  • 200 g breadcrumbs
  • 2 l sunflower oil

Spósob przygotowania:

  1. W naczyniu dokladnie wymieszaj sól, cukier i whiskey tak aby powstala rzadka pasta. Pokryj nią kawalki łososia. Zakryj naczynie folia streczowa i wsaw do lodowki na godzin.
  2. Z ziemniaków zrób puree.
  3. Wyjmij łososia z lodówki i opłucz z marynaty. Osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Łososia pokrój w 1cm kostkę. Dodaj puree ziemniaczane, słodki sos chilli, kolendrę, tabasco i sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Łososia wyjmij z lodówki. Podziel na 6 części. Na desce uformuj kolo o średnicy 10 cm.
  6. Każde jajo umieść po środku i uformuj kulę.
  7. Roztrzep 4 jajka w głębokim talerzu. Na kolejnym umieść bułkę tartą. Najpierw obtocz jajo z łososiem w jajku a następnie w bułce tartej. Zrób to z pozostałymi jajkami.
  8. W głębokim garku podgrzej olej. Smarz około 7-8 minut do momentu kiedy bułka tarta się zarumieni. Przekrój na pół i podawaj.

Method:

  1. In a bow mix carefully salt, sugar and whiskey. You need to get  watery paste. Soak salmon in it, cover in cling film and chill for few hours.
  2. Make puree of potatoes.
  3. Get salmon out off the fridge and rinse it off marinade. Dry with paper towel.
  4. Then cut fish into 1cm squares and place in a bowl. Add puree, chilli sauce, Tabasco, coriander and lemon juice. Season with salt and pepper. Mix well and place in a fridge for an hour.
  5. Take salmon off the fridge and make 6 portions of it. Make flat circle (about 10 cm diameter) of every portion on cutting board.
  6. Place an egg in each circle and form a ball.
  7. In a deep plate break and whisk 4 eggs. On separate plate place breadcrumbs. First curl scotch egg in an egg and then i a breadcrumbs. Do the same with the rest.
  8. Fry in a deep oil for 7-8 minutes. Cut in half and serve.

Bon Appétit!

One thought on “SCOTCH EGGS WITH SALMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s