SAŁATKA Z RYŻEM, CIECIERZYCĄ I TUŃCZYKIEM

Jest to jeden z tych eksperymentów kulinarnych, który należy do wyjątkowo udanych. Nie tylko pod względem smaku, ale również wartości odżywczych. Tuńczyk pełen białka i kwasów omega 3, ciecierzyca zawierająca żelazo, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, a także ryż basmati będący żródłem błonnika i pełnowartościowych węglowodanów.

Sałatka jest brdzo prosta do przygotowania. Gotowa dosłownie w 10 -15 min (nie licząc czasu gotowania ryżu).

przepisy 010

Składniki:

Na sałatkę

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 100 gram brązowego ryżu basmati
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryki konserwowe

Na dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 150 gram jogurtu naturalnego 0% lub jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka curry

Sałata do podania

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie otwórz wszystkie puszki, odsącz je z zalew.
  3. Pamiętaj aby wypłukać ciecierzycę i fasolę.
  4. Wrzyć wszystkie składniki do miski.
  5. Dodaj pokrojoną paprykę oraz przestudzony ryż.
  6. Z podanych składników przygotuj dressing.
  7. Dodaj go do sałatki i wymieszaj.
  8. Schłodź w lodówce przed podaniem.
  9. Serwuj na ulubionych liściach sałaty.

Z podanego przepisu powsanie 5 porcji sałatki. Każda porcja zawiera 250 kcal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s