ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Jest to bardzo proste danie, które nie sposób popsuć. Pierś dzięki gorgonzoli będzie delikatna i miękka, broń boże sucha. Dodatkową zaletą, jest to, iż nie musisz tutaj dodawać żadnej soli czy pieprzu, szpinak i ser są tak aromatyczne, że nawet nie poczujesz braku przypraw. Serwuj na liściach sałaty z dodatkiem ryżu, pieczonych ziemniaczków bądź, jak na zdjęciu, placuszków z kaszy gryczaej, które na 2diet ukażą się już niebawem.

przepisy 007

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 gram świeżego szpinak
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 100 gram sera gorgonzola
  • 4 plasterki prosciutto

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj i przekrój wzdłóż tak aby powastały 4 kotlety.
  2. Rozbij mięso tłuczkiem i odstaw na bok.
  3. Szpinak umyj i wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i poczekaj aż zmniejszy się jego objętość.
  4. Sparzony spinak odstaw do przestudzenia.
  5. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulkę.
  6. Pokrusz gorgonzolę i dodaj do niej cebulkę i szpinak.
  7. Na desce rozłóż plasterki prosciutto, ułóż na każdym z nich rozbitą pierś z kurczaka, na której rozsmaruj przygotowaną masę serowo-szpinakową.
  8. Zwiń w roladki i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni C przez około 25 min.

One thought on “ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s